Het verschil tussen acryl en gelnagels

Gelnagels zijn wat dunner en flexibeler waardoor ze een meer natuurlijke uitstraling hebben dan nagels van acryl. Ook zijn ze iets zachter en buigzamer, waardoor ze minder snel breken. Daarnaast hebben gelnagels een glanzend oppervlak en heeft het zetten van gelnagels een wat minder penetrante geur.

Voor het plaatsen van acrylnagels wordt acrylvloeistof (liquid monomer) gemengd met een acrylpoeder. De nagelstyliste kan hiermee de kunstnagel mooi opbouwen. De acrylnagels worden aan de lucht uitgehard. Dit betekent wel dat de nagelstyliste snel te werk moet gaan om de nagel mooi aan te brengen op de natuurlijke nagel. Vervolgens kan er nagellak en eventuele nail art aangebracht worden op de acrylnagels. 

Gelnagels worden gemaakt van polymeer hars. Het aanbrengen gebeurt in drie fases. De gel wordt niet aan de lucht uitgehard, maar met behulp van UV-licht. Hierdoor heeft de nagelstyliste meer tijd om de gel nauwkeurig aan te brengen. Er wordt eerst een basislaag aangebracht, die wordt uitgehard onder een UV-lamp. Daarna wordt er nagellak aangebracht, die op dezelfde manier wordt uitgehard. Vervolgens brengt de nagelstyliste een topcoat aan, die ook onder de UV-lamp uitgehard moet worden. 

Voor- en nadelen van acrylnagels

Beide soorten kunstnagels hebben hun eigen voor- en nadelen. We zetten hier de voor- en nadelen van acrylnagels voor je op een rij:

Voordelen: 

 • Zeer sterk
  Acrylnagels zijn zeer sterk. Als ze goed aangebracht worden, kunnen ze lang mooi blijven zitten (drie tot vijf weken).
 • Gemakkelijk te verwijderen
  Een professionele nagelstyliste kan de acrylnagels gemakkelijk verwijderen. Ze kunnen eraf geweekt worden. 

Nadelen:

 • Weinig buigzaam
  Acrylnagels zijn wel zeer sterk, maar daardoor ook minder buigzaam. Wanneer je de nagels flink stoot, kan er een lelijke breuk ontstaan.
 • zwaarder
  Sommige dames vinden acrylnagels niet zo prettig om te dragen, omdat ze zwaarder aanvoelen dan andere producten.
 • Chemische luchtjes
  Bij het plaatsen van de acrylnagels komen er onaangename chemische luchtjes vrij.

Voor- en nadelen van gelnagels

Voordelen: 

 • Flexibel
  Gelnagels zijn flexibeler, je zult ze daarom minder snel breken bij hard stoten. Daarnaast vinden veel dames dat ze prettiger zitten.
 • Natuurlijke uitstraling
  Ze zien er natuurlijker uit, dan andere soort kunstnagels. Ze hebben een mooie natuurlijke glans.
 • Minder chemische luchtjes
  Bij het zetten van gelnagels heb je weinig tot geen last van chemische luchtjes.

Nadelen:

 • Blijven minder lang zitten
  Gelnagels blijven doorgaans minder lang mooi zitten dan acrylnagels. Ze moeten ongeveer om de drie weken bijgewerkt worden.
 • Duurt langer om ze aan te brengen
  Doordat de gelnagels in drie fasen aangebracht moeten worden, duurt het meestal langer om ze te plaatsen.
 • Moeilijker te verwijderen
  De gelnagels moeten ervan afgevijld worden. Als er te ver gevijld wordt, kan dit pijnlijk zijn en wordt de natuurlijke nagel beschadigd. Laat gelnagels altijd verwijderen door een gediplomeerde nagelstyliste.